fbpx

Как да започнете да строите повече: Идеи и Вдъхновение

0
Share

Строенето на MOC-ове е като всеки друг креативен процес и много от нас попадат в творческа криза. Случва се, когато седнеш да сглобяваш нещо и после – нищо, празно. Имаш частите, но нямаш вдъхновение, мозъкът ти е празен и чувстваш, че няма да направиш нищо хубаво повече. Когато започнах да създавам собствени билдове, тези „епизоди“ ми се случваха доста по-често, отколкото в последно време. Бях свикнал с творческите кризи, защото работата ми е графичен дизайнер, но с LEGO всичко трябва да е забавно, а аз бях стресиран повече от колкото трябваше да бъда. Имаше седмици и месеци без да направя нищо, а през повечето пъти, когато опитвах, се провалях.

В период от няколко месеца намерих това, което ми харесва да строя и как да генерирам идеи, когато забия. От 5 до 10 реално направени неща от началото до края на година, успях да направя 50 билда между септември и декември 2020-та година. Тази година до сега, имам над 80. Това е моят писък с начини да започнете да строите повече.

1. Организиране

2. Следвайте други билдъри и си водете бележки.

И тук нямам предвид буквално. Има толкова много страхотни билдъри в социалните мрежи, като горещо препоръчвам да разгледате flickr и Instagram. Може да потърсите различни теми или билдове, да намерите онези, които ви харесват и да последвате техните автори. Разгледайте творенията им и вижте как те са ги направили. Дори можете да ги копирате или да направите ваши вариации. Не искам да крадете, а по-скоро да се учите, разбира се винаги давайте кредит на автора, от който сте заимствали. Процесът е като да сглобиш официален сет, следваш инструкции и по някое време откриваш интересна сглобка или решение на проблем. Това може да ви помогне да разберете как го правят другите и как работи тяхното въображение. Можете да питате другите билдъри за съвет или как те са постигнали конкретен ефект. През повече от пътите хората ще ви отговорят и ще споделят своя опит. Това харесвам в LEGO общността, билдърите са толкова много и толкова цветни, но винаги готови да поговорят и да помогнат.

Ето някои от любимите ми билдове на хора, които следвам от известно време. Всички те са ме инспирирали много.

3. Започнете с малко.

На всички ни се иска да направим големи, епични билдове, но истината е, че тези проекти отнемат много време и много части, което е равно на пари и място за съхранение или излагане. И през повечето време, когато работите над нещо голямо, мястото ви за сглобяване ще изглежда така все едно две банди еноти са се били за открадната камера. Моето изглежда така и дори, когато сглобявам малки неща 😀

Това, което искам да кажа е, че ако нямате много място или можете да имате проблеми вкъщи поради купуване на прекалено много LEGO, или просто искате да си начешете крастата, започнете с нещо малко. Бих препоръчал да почнете дори още по-малко, опитайте с 10 до 20 части да направите нещо разпознаваемо.

Няколко идеи за старт – направете животно, къща или замък, а защо не някой персонаж или нещо, което използвате всеки ден.

4. Не го мислете прекалено

Винаги, когато се опитам да направя нещо перфектно, така и не успявам да го довърша. През миналата година започнах само няколко неща, които не видяха бял свят. А този тип билдове бяха почти всичко, което преди успявах да постигна.

Всяко творение може да бъде по-изпипано, по-красиво, но кой наистина има нужда от това?

Не искам да обидя никой, но винаги ще има по-опитен, или някой с повече части или време от вас. Това не е състезание, ние сме тук за да се забавляваме. Оставете стреса в другата стая, когато играете с вашите тухлички.

5. Конкурси

Може би най-добрият начин да започнете да строите повече. В момента, в който започнах да строя за конкурси и предизвикателства се пристрастих към тръпката. Не заради наградите, но строенето рамо до рамо с други билдъри ми влезе под кожата. Никога не съм бил състезателен тип и не ми пречи да губя, но да строя заедно с други, да измислям идеи, целият процес е просто невероятен. И когато видиш какво могат да измислят останалите на същата тема, дори със същите части по някой път, е запленяващо.

Тук е моментът да споделя история от един от първите ми конкурси като участник. Конкурсът беше хостван от New Elementary (https://www.newelementary.com/2020/04/lego-contest-lantern-building-competition.html), като трябваше да се използва една специфична част като фокус (seed part както е по-известна) в билда. Частта беше фенера (https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?id=182898#T=C) на Зеления фенер от колекционерските фигурки. Не знам как, но успях да направя 7-8 неща. От как Фред Флинтстоун прави барбекю сос, до мотор и даже Бейби Йода. Харесвах си ги всичките! По това време Brickset.com също провеждаха конкурс, в който билдърите трябваше да предложат идея за LEGO полибег. Аз си харесах един от билдовете направени за конкурса в New Elementary, просто добавих минифигурка и го пуснах в Brickset. Първо излязоха резултатите от New Elementary и познайте какво – не спечелих нищо. Няколко седмици по-късно обаче излязоха и резултатите за полибег конкурса и аз бях един от победителите. Уведомих цялото ми семейство за моя „успех“, някои по телефона, някои на живо (знам, че си падам малко луд). Не очаквах да спечеля, особено с толкова много страхотни билдове, но бях много щастлив, че успях. Накара ме да строя даже повече.

По това време следях и състезанието Iron Forge, където идеята е горе долу същата – използвай една част по креативен начин. Възхищавах се на билдърите и тяхната креативност, но се страхувах да се пробвам, защото конкуренцията беше жестока (което ще рече добрите, по-добрите и най-добрите билдъри). Но това е друга история, за друг път.

Има конкурси всеки месец, а BrickNerd винаги представя най-големите и интересни такива. (https://bricknerd.com/home/category/Contest). Ако търсите предизвикателство за строене за да развиете уменията си или да започнете да строите повече, то тогава участвайте в един. Няма да изгубите нищо, можете само да спечелите.

6. Seed parts – или части, които да ползвате по нестандартен, но смислен начин.

Заради конкурси развих определен вкус към използването на seed части в повече от нещата, които строя. Има нещо почти мистично в това как някое творение се ражда от само една част. Да, планът е да се построи нещо с нея, но понякога финалния билд надминава, това което съм си представял, че мога да направя. Има пъти, в които дори се питам, аз ли направих това? И след това му се любувам няколко дни.

Идеята тук е проста – взимате една част, по-добре е даже частта да е със странна форма или да е предназначена за нещо напълно различно. Опитайте се да направите нещо друго, което да има смисъл, поне за вас.

Например, имам само един крокодил от един Hidden Side сет, който си седеше прибран за известно време. Взех го и го разглобих. Тялото на крокодила само по себе си е доста странно и ми прилича на отварачка за бутилки. По това време излезе сета Mos Eisley Cantina 75290 и си мечтаех да го взема, но тогава се роди идеята – защо тази странна част от крокодила не е моята кантина – цветът поне беше същия. Така започна билда, потърсих нещо, което може да бъде купол, като в оригиналната кантина и така се спрях на главата на Bith музиканта, която се оказа перфектна. Направих малка основа, добавих малко тайлове тук там и за да го завърша ми трябваше dewback. Това са онези зеленикави животни, които можете да срещнете на Татуин, няма да навлизам в детайли 😀 Исках да намеря малка част, която да ползвам за него, но първо разгледах с какви фигурки на животни разполагам. И там го открих – малък хамелеон, който изглежда почти като dewback. Може би отне по-малко от час да сглобя всичко, с част която най-вероятно няма да ползвам скоро пак, но си заслужаваше.

С всеки такъв билд въображението ми започна да създава някакви странни връзки с частите. Може би така изглеждат супер силите! И могат да бъдат ваши, без да бъдете ухапани от паяк или да бъдете подложени на експерименти. Всъщност трябва да експериментирате, комбинирайки части имам предвид, просто се забавлявайте.

7. Излезте навън. Правете различни неща.

Нашето любимо хоби е нещо, което предимно правим вкъщи, но мозъците ни имат нужда от разсейване и движение. Дори да имате време, огромно количество части и място, където да строите всичко, което ви хрумне, имате нужда и от друг вид вдъхновение. Да излезете навън може да бъде точно това, да се видите с приятел или да поприказвате с някого.

Ако не сте по ходенето или по спортовете, можете винаги да изгледате някой филм, да изиграете една игра или да прочетете книга, от всички тях можете да почерпите идеи. Започнете от малко и ъпгрейдвайте с всеки нов билд.

Това е моя списък с начини да започнете да строите повече. Сигурно има хиляди други начини да се вдъхновите и ако сте забили – опитайте нещо различно, променете гледната си точка и ще започнете да строите за нула време.