fbpx

РЕВЮ: 10281: Bonsai Tree

1
Share

Днешното ревю ще бъде за 10281: Bonsai Tree, сет от серията Botanical Collection набрала последните две години голяма популярност сред по-възрастните фенове.

Сетът е предоставен специално от партньорите Ozone.

10281: Bonsai Tree излиза на 1 януари 2021 година заедно 10280: Flower Bouquet и са част от новата серия Botanical Collection. Неговата цена е 49.99€, а броят части са 878. Частите в него са разделени в 6 торбички плюс два броя Hose, Flexible 22L with 2 Connector Ends (Zipline) извън тях.

В книжката с инструкциите може да прочетете няколко думи за дизайнера на сета Nicolaas Vás, който е фен на Bonsai дръвчетата. Той също е дизайнер на сетове от различни серии. Всичките тях може да видите тук. На снимката зад Nicolaas Vás могат да бъдат забелязани много и различни видове бонсай дръвчета създадени от него.

Първата торбичка с части позволява да бъде сглобена саксията в която ще бъде създадено дръвчето. Тук няма нещо грандиозно като сглобка и дори има повторяемост, но финалната версия стои изключително изчистено и красиво, а решението за крачетата е невероятно добро. С тях саксията буквално залепва на повърхността на която я поставите.

Следващата торбичка е за стеблото на бонсая и може би една от най-интересните в целия сет. Техниката използвана за създаване на наклона на дървото е много интересна, а решението на страничните панели да се захващат на кръглата основа ми допадна много. Определено кафявата жабка като детайл е нещото, което ще привлече вниманието. Двата броя Hose, Flexible 22L with 2 Connector Ends (Zipline) са доста добро решение за добавяне на детайл. Сами ще забележите много креативно използване на някои части, които могат да послужат за вдъхновение за бъдещи MOC-ове.

Третата част от сета е доста интересна. Трябва да изсипете 200 броя 1х1 round plate в саксийката на бонсая, стъпка която може да направите дори като завършите целия сет, както направих аз, но поради причината, че забравих за тази торбичка.

С достигането на 44 страница от инструкциите имате избор какво да сглобите. Дали да направите листата, които идват в две шарки зелени и бели с розови жабки или пък да направите подложката върху, която се поставя саксията. Каквото и да изберете да сглобите имайте в предвид, че има много повтарящи стъпки във всяка една торбичка. До момента не бях сглобявал сет с право на избор. Това да отидем на конкретна страница малко носталгично ни връща към книгите игри, където след всяко решение трябваше да отворим на определена страница.

След като имах право на избор реших да сглобя подложката за саксиятa. Финалната версия изглежда доста добре, но докато сглобявах и трябваше да поставя 28 броя Modified 1 x 2 with 1 Stud with Groove and Bottom Stud Holder (Jumper), 12 броя plate 1×2 и да направя 13 греди от 13 plate 1х8 и 26 tile 1×6 малко ми досадя. Краката на подложката са ок, но не са толкова стабилни като на самата саксия. Сетът може да бъде изложен без подложката и ще имат доста части reddish brown части за собствени творения.

След като сглобих подложката реших да заложа на традиционната разцветка, а именно зелената. Като цяло нищо кой знае колко интересно освен кафявата част на модула, който се прикрепя към клоните на стеблото. Три еднакви модула и едно малко клонче, което е същото като от тези в модулите. Добавени към стеблото в завършен вид бонсаят изглежда изключително красиво.

За финал си оставих розовата жабешка разцветка, която изглеждаше доста симпатично на кутията и в инструкциите. Макар да имаше много по-голяма повторяемост дори и от подложката сякаш белите елементи за листата и розовите цветчета, и жабки предразполагаха да бъдат сглобени 10 клончета. И тук подобно на зелената разцветка имаме три модула и едно малко клонче. Модулите са малко по-различни от предишните и дори позволяват по-голямо раздвижване на листата и придаване на малко по-различна форма. Смея да твърдя, че тази версия ми хареса повече и известно време бонсаят ще остане с тях.

Изключително много се озадачих, че остават толкова жабки като резервни части, но докато пишех ревюто и снимките бяха направени забелязах, че съм сложил по 8 жабки вместо по 10 и от там идва тази колосална бройка резерви. При толкова голяма повторяемост се случват грешки.

След като гледах известно време бонсай и го уморих този мисля, че няма да последва неговата съдба, освен ако не ми потрябват части от него.

10281: Bonsai Tree е един изключително красив сет, който за начало на серията Botanical Collection вдига летвата много. Ако сте фенове на цветя, но по някаква причина не успявате да ги задържите живи то този сет, както и другите от серията биха стояли прекрасно във вашия дом или офис.

За финал в инструкциите може да намерите снимки на други бонсай дръвчета, които са направени доста различно и дори за някои са използвали много нестандартни части като например сепаратора, който се намира в по-големите сетове или пък минифигурки.