fbpx

РЕВЮ: 21320: Dinosaur Fossils

0
Share

Днешното ревю е за сет от серията Ideas, което е написано от Лъчезар Драгнев – AFOL и член на Българския LEGO клуб – LEBGO. Сетът е излязъл на 1 ноември 2019 година и на 31 декември 2021 година е спрян от производство.

Представям ви, на пръв поглед едно малко бижу от серията Ideas, а именно 21320: Dinosaur Fossils.

Накратко за сета

Темата LEGO Ideas се оказа доста успешно начинание, създавайки няколко блестящи комплекта. 21320: Dinosaur Fossils продължава тази приятна традиция и включва интересни версии на отдавна изчезнали твари бродили по тази земя. Макар, че сета се различава драстично от оригинала предложен в  LEGO Ideas project, фигурите изглеждат сравнително автентични. Промените в сравнение с оригиналния проект се изразяват в промяна на цвета на частите, използваните техники за строене (отпадат Technic техники за строене) и не на последно място броя и вида на фигурите.

Сета се състои от 910 части плюс две фигурки на Paleontologist и LEGO Sapiens. Официалната му цена е 59.99 евро. В него са изработени  2 скелета на динозавър (Tyrannosaurus rex и Triceratops) и скелет на птерозавър (Pteranodon). Мащаба е 1:32 или приблизително съразмерен с мащаба на минифигурка.

Кутия и съдържание
Нека да представим кутията, тя наподобява на ARCHITECTURE кутиите.

Ето какво има в самата кутия, на пръв поглед съдържанието е разочароващо:

Освен шестте торбички и трите инструкции, за жалост има един лист с цели пет стикера, които играят ролята на табели. Съвсем спокойно стикерите можеха да се заменят с принт части.

Нови части

В този сет няма да откриете нови видове и цветове части.

Сглобяване

Сглобяването отнема приблизително два часа, заедно с правенето на снимките, но разбира се за сет с 900 части не е учудващо. Въпреки първоначалното разочарование от съдържанието на кутията моделите са доста реалистични и привличат внимание. Прави впечатление, колко добре са сe доближили до реалните скелети, макар че на места са излишно претрупани с части. Използвани са интересни техники и преходи от един вид части към друг.

По-долу може да видите и няколко снимки на в процес на строене. Торбичка 1 – скелет на птерозавър (Pteranodon).

Торбичка 2 и 3 – скелет на Трицератопс (Triceratops).

Торбичка 4, 5 и 6 – скелет на Тиранозавър рекс (Tyrannosaurus rex).

Снимка на модела заедно с мини фигурките.

Скелетните структури изглеждат много обемни в сравнение с реалните скелети и включването на допълнителни опори би премахнало необходимостта от изграждане на здрави ядра, на които се крепи цялата структура. Фигурите нямат възможност да стоят без постамент.

Финални думи

Сета притежава много интересни техники за строене. Финалния модел е интересен, включва някои прекрасни детайли и изглеждат привлекателни на показ, но има много потенциал за подобрение.

Фокуса – изключително и само върху Tyrannosaurus rex, Triceratops и Pteranodon е доста разочароващ. Тези динозаври са налични в много вариации и различни сетове, макар и не с вкаменените им скелети. Оригиналния проект разполага с отлична селекция от динозаври, би било за предпочитане да се излезе от рамката с нещо по-необичайно, като Stegosaurus или Spinosaurus варианти много. Сета е предназначен предимно за декорация, както и за колекционери на LEGO Ideas.