fbpx

Интервю с Danko, победителят в Iron Builder С06Р10

2
Share

Първото интервю за сайта е с победителя в последния рунд на конкурса Iron Builder, а именно Danko, който ни сподели интересни неща около участието му в него, как е преминал към създаването на собствени модели и други забавни случки. Надявам се да ви е интересно.

Това интервю ще бъде първото от серия такива с фенове и творци от България.

Представи се с няколко думи.
Аз съм Дани, на 36 години, от София. Занимавам се с графичен и уеб дизайн, а в свободното си време строя неща с LEGO.

Кой беше първият сет с който се запали по сериозно към LEGO и кога ?
Със сигурност това е Звездата на Смъртта (75159). Преди да се сдобия с нея имах няколко малки сета, но този просто ме изкефи много. Гледах го дълго време на картинка, докато се реша да го поръчам. Сега като се замислям е един сравнително грозен сет, с преобладаващи светло сиви 2×2, 2×3 и 2×4 тухлички. От сегашната ми перспектива не бих го взел никога. 😀


Колко време ти отне да преминеш от сглобяване на сетове към създаване на собствени модели (MOC – my own creation) и защо ?
Може би в последната година, година и половина почти изцяло преминах към MOC-ване. През това време може и да съм сглобил 2-3 официални сета, но иначе ги ползвам предимно за части. От както се запалих пак по любимите тухлички винаги съм се опитвал да правя по нещо мое, но повечето пъти не харесвах това, което се получаваше. Сега ми е по-интересно да се опитвам да създавам свой неща, защото направих малка организация на частите, с които разполагам, а и така не съм ограничен от официалните сетове и теми.

Какво те вдъхновява да правиш MOC-ове ?
В общи линии всичко. Може да е филм, книга, нещо което съм видял онлайн. Много пъти ме вдъхновяват други билдове на други автори.

Как успяваш да създаваш толкова интересни и различни модели ?
Честно казано и аз не знам. Има пъти, в които след като съм завършил нещо го гледам и сам се чудя как съм го направил. С времето някак си открих какво ми харесва да правя и какво мога да направя и ако ми дойде някоя откачена идея, гледам да я неутрализирам веднага за да не се налага да съжалявам в последствие. Дали ще стане прекалено голямо или ще се наложи да поръчам части, които накрая няма да ползвам.

Какво правиш, когато нещо не се получава или нямаш муза ?
Повечето пъти го оставям. Ако след още един два опита няма никакво развитие, знам че трябва да го разглобя и да почна нещо друго. Щом не става няма нужда да се мъчим, LEGO трябва да доставя удоволствие.

Имаш ли любим/и MOC-ове от тези, които си създал ?
Последната година ми е абсолютен рекорд по направени билдове и почти всичките си ги харесвам много. Ако трябва да избера един единствен, може би ще кажа „What We Do in the Clouds“ .

Не само че ми харесва как успях да направя драконите, а и финалната снимка в полет се получи много добре, и цветово, и като композиция. Това разбира се е мое мнение. :))

Имаш ли интересна история около някой твой MOC при създаването му или след това ?
Нещо, за което се сещам, беше по време на конкурса Iron Forge. В първия кръг трябваше да се строи с торсо на минифигурка, от което имах достатъчно, но после дойде втория кръг. Там частта, с която трябваше да работим беше банан, от който аз имах точно 1. А за да направиш по-интересни билдове е добре да имаш поне няколко. Още в същия ден, след като изтеглиха частта се обърнах за помощ към приятел билдър от София, който имаше повече банани и не му трябваха. Когато отидох да ги взема беше вече тъмно и студено, действието се развива през януари. На паркинг пред блока, под прикритието на нощта, двамата разменихме малко прозрачно пликче и няколко думи, после всеки пое по пътя си. Успях да разгледам бананите чак след като се прибрах, но цялото преживяване го усетих все едно извършваме някаква съмнителна сделка. 😀

Как взе участие в Iron Builder конкурса и как се почувства, когато разбра, че ще участваш ?
Следя Iron Builder от няколко години и дори не съм си представял, че мога да попадна там. Качеството, и много пъти размерите, на билдовете са впечатляващи. Аз строя предимно по-малки неща, затова и се включих в Iron Forge, където спечелването на конкурса носи директно участие в Iron Builder. Не успях да спечеля Forge-а (не съм и очаквал), но се класирах пети. Явно съм направил впечатление на журито и организаторите и ме поканиха да участвам в последния кръг на Iron Builder за годината. Развълнувах се, когато ми казаха, но ме хвана и страх, дали изобщо ще мога да се представя на ниво.

Разкажи ни как протичаше при теб рунда на Iron Builder, тъй като видяхме цели 20 билда от теб ?
Започна доста ударно, просто не очаквах такава част, нито като форма, нито като цвят. През първите 3 часа след като отворихме пакетите с частите нямах нито една идея и бях започнал малко да се отчайвам. После обаче дойде идеята за E.T. и мозъкът ми се раздвижи в правилната посока. Направих поне 3-4 билда, само като отговор на това, което правеше моя опонент Джон, най-вече заради майтапа. Като цяло двете седмици строене
доста стресиращо, защото не спираш да мислиш за частта и какво смислено можеш да направиш с нея.

Как успя да създадеш толкова много билдове при положение, че трябваше да направиш само 7 за да се зачете рунда? Какво те мотивираше ?
Преди да започне рунда, си бях казал, че ще се опитам да правя по едно нещо на ден. Най-вече защото знаех, че Джон ще прави големи билдове с невероятно качество, а аз не мога да се състезавам с него по размери и фотография. Но можех поне да ползвам частта по всички начини, за които се сетя. Мотивацията беше най-вече да се забавлявам, като и тайничко се надявах, че може и да спечеля.

Когато разбра, че си спечелил рунда на Iron Builder, какво беше чувсвото ?
Честно казано в първия момент не го усетих така, както си го бях представял. Може би заради стреса от двете седмици строене и напрежение. Но малко след това се почувствах щастлив, че съм успял не само да участвам в най-сериозната LEGO build-off надпревара в света, но и да взема победата срещу страхотен билдър, който създава фантастични неща.

Какво е да бъдеш Iron Builder?
Освен готиното чувство (и 100-те броя части :D), не усещам някаква особена промяна. Най-приятно всъщност ми стана от подкрепата, която получих от приятелите ми по тухлички и моята девойка. Те ме надъхваха постоянно и може да е адско клише, но без тях нямаше да се справя 🙂

Можеш ли да дадеш някаква насока на феновете, които тепърва навлизат в MOC-ването ?
За да започнеш да MOC-ваш не се изискват нито много части, нито много време. Хубаво е да се почне с нещо малко, което няма да ангажира много място и средства. Има много хора, които споделят различни техники на строене в социалните мрежи, най-вече инстаграм и фликър. Това са добри места, пълни с туториали за надграждане на уменията, ако искат да ги развиват.

Какво би казал на феновете в България ?
Да се забавляват, каквото и да правят. Това е най-важното. Ако нещо не им носи вътрешно удовлетворение да не го правят. Пожелавам на всички една по-хубава и спокойна Нова година! Да са здрави и ако и ковида малко ни остави, няма да е лошо.

Thorgrim the Wise
Alien Queen Bust
Vulcan and the last Scorching Turtle

Може да последвате Danko в Instagram и Flickr за най-новите му творения.